Ruta de navegació

[FAQ] Preguntes freqüents PPE

Preguntes freqüents

Són un producte de previsió creat amb la finalitat principal de complementar les prestacions de la Seguretat Social en el moment de la jubilació i beneficiar-se d’un estalvi fiscal des de la primera aportació.

Concretament, els PPO són una modalitat de pla de pensions que promouen les empreses per als treballadors. Així mateix, són l’instrument principal que fan servir les empreses per externalitzar els compromisos per pensions amb els empleats.

A l'apartat "Els meus Productes" tens a la teva disposició la informació més rellevant que es troba recollida en el document "Fitxa del Producte".

A més, a través del formulari que tens en aquesta mateixa pàgina prement el botó de "Contacta amb nosaltres" pots sol·licitar-nos:

  • Reglament del Pla
  • Declaració de la Política d'Inversió
  • Normes de funcionament del fons
  • Comptes anuals
  • Etc.

És l’òrgan que supervisa el funcionament i l’execució del pla. La comissió està constituïda per representants dels partícips i els beneficiaris, i també pels representants de l’entitat promotora.

La Comissió de Control estableix la política d’inversió del fons a llarg termini i, regularment, en fa el seguiment perquè es compleixi. Des de la fitxa del pla, disponible a Línia Oberta, pots consultar la política d’inversió vigent.

VidaCaixa està adherida als Principis per a la Inversió Responsable (PRI), projecte que promou l’ONU amb l’objectiu d’estendre a escala mundial un conjunt de bones pràctiques que incorpora, entre d’altres, qüestions ambientals, socials i de govern corporatiu (ASG) en l’àmbit de la gestió d’inversions.

Les aportacions les fa de manera ordinària i obligatòria el promotor (l’empresa). El reglament del pla també pot considerar l’existència d’aportacions obligatòries del partícip (treballador).

A més, el reglament del pla pot regular les aportacions “voluntàries” que pot fer el partícip. Aquesta mena d’aportacions són habituals en els PPO i es justifiquen per la necessitat de dur a terme una previsió personal complementària per a la jubilació mitjançant un instrument de costos reduïts.

Pots consultar la fiscalitat que aplica als Plans de Pensions d'ocupació al següent enllaç o a la pàgina d'Inici

Aquests límits poden patir modificacions legislatives futures.

El partícip, si ho preveu el pla, pot fer aportacions extraordinàries puntuals al PPO o bé establir aportacions de caràcter periòdic.

Existeixen 2 mecanismes a la teva disposició:

1) A través del botó "Realitzar aportació" que es troba a sota de la informació genèrica de rendibilitat i saldo del Pla.

2) A través de CaixaBank NOW: una opció còmoda i senzilla amb la que indicaràs l'import de la teva aportació, així com en el cas que sigui aportació periòdica, la periodicitat desitjada. Només es requereix tenir vinculat un compte de dita entitat al pla de pensions.

Pots consultar la fiscalitat que aplica als Plans de Pensions d'ocupació al següent enllaç o a la pàgina d'Inici

Aquests límits poden patir modificacions legislatives futures.

Sí, si el reglament ho permet, els participis que tinguin drets consolidats/valor en un pla de pensions individual o en un pla de previsió assegurat poden mobilitzar aquests drets/valor al PPO. Aquestes mobilitzacions no tenen repercussió fiscal.

Es pot demanar en qualsevol oficina de CaixaBank.

Nota: una vegada realitzada la movilització no podrà disposar-se de tals drets consolidats fins que es produeixi la contingència o supòsit previst en el reglament del pla.

Si és possible, s’han de mobilitzar a un altre pla de pensions o producte de previsió que compleixi els requisits per a la mobilització. A les oficines de CaixaBank, pot trobar una completa i adequada gamma de productes.

Els plans de pensions d’ocupació estan lligats a la relació laboral amb el promotor, per la qual cosa no es pot parlar de “possibilitat de mobilització” excepte per extinció de la relació laboral.

Has de tenir en compte que les baixes laborals per maternitat, excedències per cura de fills, permisos no retribuïts, etc. no suposen extinció de la relació. Quan sigui possible, hauran de mobilitzar-se a un altre pla de pensions o producte de previsió que cumpleixi amb els requisits per a dita movilització.

En el supòsit de jubilació, incapacitat o beneficiari per defunció del partícip no es podran mobilitzar els drets consolidats del pla.

La principal prestació del pla és la jubilació del partícip. No obstant, es preveuen altres prestacions addicionals per a situacions de defunció, incapacitat, dependència, malaltia greu o atur.


Nota: el reglament del pla regularà com ha de procedir-se a cada una de les citades situacions.

Habitualment, amb caràcter trimestral (tot i que també pot ser semestral o anual segons el pla), la gestora posa a disposició del partícip el Comunicat de drets consolidats via correu postal o correspondència digital a través de CaixaBank NOW.

Aquest comunicat inclou l’extracte de moviments que mostra les aportacions que s’han fet durant el període i també facilita informació actualitzada dels drets consolidats i informació sobre l’evolució i la situació del pla.

D’altra banda, pots accedir quan vulguis a la informació actualitzada del pla a través de la Pàgina de "Els meus Productes" en aquest mateix portal.

Els partícips i els beneficiaris també reben informació d’altres aspectes relatius a la gestió del pla que puguin ser rellevants.

Nota: consulta la guia del comunicat de drets consolidats en aquest mateix document.

Tant a través de CaixaBank NOW com de VidaCaixa Aporta+, es permet, entre altres coses, consultar el saldo actualitzat (drets consolidats) del pla de pensions, les dades sobre aportacions, rendibilitat i informació relativa al fons.

A més de consultar dita informació, també podràs efectuar fàcilment aportacions voluntàries al teu PPE, modificar el compte vinculat al mateix i, si el pla ho permet, gestionar els beneficiaris des del teu ordinador o mitjançant el teu telèfon mòbil.

El partícip podrà realitzar la designació de beneficiaris pel Pla de Pensions, que seran els beneficiaris en cas de mort del partícip, sempre que el pla ho permeti.

Existeixen varis mecanismes a la teva disposició:

1) A través d'Aporta+, mitjançant el botó "Gestionar beneficiaris" que es troba a sota de la informació genèrica de rendibilitat i saldo del Pla.

2) Si ets client de CaixaBank, a través de NOW.

3) A través de les oficines de CaixaBank.

Preguntes freqüents de partícips propers a la jubilació

Sí, quan el beneficiari es jubila pot escollir com desitja percebre la prestació, segons l'especificat al reglament del Pla:

A - En un únic pagament, en forma de capital.

B - En forma de renda assegurada o financera.
Aquesta opció es presenta com la solució ideal per aquelles persones que vulguin complementar les pensions públiques de jubilació. Escollint aquest tipus de prestació, el Pla de Pensions d'Ocupació dóna resposta a aquesta necessitat com a principal instrument de previsió per a la jubilació.

C - O, amb un sistema mixte de capital i renda.

D - Disposicions diferents a les anteriors consistents en pagaments sense periodicitat regular.


La sol·licitud de prestació pot realitzar-se a qualsevol oficina de CaixaBank.

Dita sol·licitud pot efectuar-se en qualsevol moment, un cop produïda la contingència, sense que existeixi termini de temps algún, presentant la documentació corresponent per a cada contingència.

  • Percepció d’una renda per jubilació: si la prestació es percep en forma de renda, l’import rebut es considera rendiment del treball i s’ha d’integrar totalment en la base imposable general de l’IRPF del perceptor.
  • Percepció d'un capital per jubilació: si la prestació es percep en forma de capital, l'import rebut es considera rendiment del treball y ha d'integrar-se en la seva totalitat en la base imposable general de la liquidació de l'IRPF. No obstant, podrà aplicar-se la reducció del 40% prevista en el art. 17.2.c) de la Ley del IRPF* a la part de la prestació que correspon a aportacions realitzades fins al 31 de desembre de 2006, sempre que hagin transcurregut més de 2 anys entre la primera aportació al pla de pensions i la data de jubilació. Quan es rebin prestacions de diversos plans de pensions, la reducció del 40% podrà aplicar-se a totes les quantitats percebudes en forma de capital de cada pla en l'exercici en el que esdevingui la contingència corresponent i en els 2 exercicis següents. Només pot cobrar-se un capital per pla, i aquest podrà ser per la totalitat del seu import i/o per una part.
  • Incapacitat: les prestacions d’incapacitat es consideren rendiments del treball. Si la prestació es percep en forma de capital, s’integra totalment en la base imposable general de l’IRPF del perceptor. No obstant això, es pot aplicar la reducció del 40 % a la part de la prestació que correspon a aportacions fetes fins al 31 de desembre de 2006, sense necessitat que hagin passat més de 2 anys entre la primera aportació al pla de pensions i la data de la incapacitat. Aquesta reducció només es pot aplicar a les quantitats rebudes en forma de capital en un únic any, i s’entén com a tal un únic període impositiu de l’IRPF.
  • Defunció: en cas de defunció del partícip, la prestació que perceben els beneficiaris, tant si reben un capital com una renda, té la consideració de rendiment del treball. Per tant, la tributació és la mateixa que per al partícip. No es tributa per l’impost sobre successions i donacions.

 

Nota: en cas de prestacions percebudes per persones amb discapacitat existeixen exempcions i reduccions específiques.

Pràcticament, la major part de gestions relacionades amb el pla es poden fer des de les oficines de CaixaBank. Disposen de formularis i processos per fer la sol·licitud de prestació, la designació de beneficiaris, la liquidació de certs tipus de prestacions, etc. En aquests formularis s’especifiquen els documents que es requereixen per a cada situació. En En qualsevol cas, des de l’oficina de CaixaBank et poden assessorar sobre la gestió que vols fer. A més, també podràs sol·licitar la modificació de les dades personals associades al pla (nom i cognom, adreça i dipòsit d’estalvi vinculat a les aportacions voluntàries), duplicats fiscals, de saldo i de moviments, i la realització d’aportacions voluntàries.