[NOTICIA] Ahorro en España

 Enrere

¿Com estalvien les families a Espanya?

Imagen

Un euro és un euro. ¿Obvi? Potser no tant. Aquell euro no era el mateix fa 5 anys que ara, ni serà el mateix d'aquí a 10. L'hem estalviat, però quan decidim gastar-lo no podem adquirir els mateixos bens. L'estalvi financer ajuda a guardar i a treure-li partit als diners.

Fés la teva simulació: ¿Vols saber quant cobraràs quan et jubilis?

L'estalvi

La fórmula la sabem tots:

estalvi = ingressos – despeses

Si rebem 100 i gastem 90, hem estalviat 10. És a dir, hem decidit posposar la despesa d'una part dels ingressos. Aquesta reserva, encara que no es gasti, pot tenir diferents destins. També es pot repartir, dividir-ho per a ficar-lo en diferents calaixos que representen diferents formes d'estalviar, amb els seus avantatges i desavantatges, amb les seves condicions, amb els seus detalls. Com tot.

Llegeix també: Estalvi i inversió: ¿coneixes les mmillors alternatives per a rentabilitzar els teus estalvis?

L'estalvi financer

Imaginem que tenim aquestes 100 unitats d'ingressos, que gastem 90 i que ens sobren 10. Aquesta última xifra representaria l'estalvi real. Ara veiem què fem amb ella.

Podem decidir que aquestes 10 unitats vagin a aquesta bonica i clàssica guardiola amb forma de porquet que conservem. Però hi ha més opcions: es pot introduïr en el sistema bancari. Llavors estem parlant d'estalvi financer.

Llegeix també: Petits estalvis a llarg termini són grans estalvis

Efectivament, l'estalvi financer té a veure amb el remanent dels clients, que depositen als seus bancs de confiança. Lo lògic en una economia desenvolupada és que la xifra dèstalvi financer sigui molt pròxima a la de l'estalvi real. Perquè l'estalvi financer abasta moltes coses que tenen en comú la intermediació d'una entitat financera.

Aquestes 10 unitats de les que parlem poden estar en un dipòsit, en bons de l'Estat, d'empreses, títols o altres actius financers. Tot això és estalvi financer. És una forma d'intentar, a més, que aquestes 10 unitats que hem estalviat tinguin el mateix poder de compra en el futur. És a dir, amb l'estalvi financer intentem guardar el romanent que no gastem per a millorar els ingressos en el futur, estar preparats per a una eventualitat, afrontar amb comoditat la nostra jubilació, o realitzar una despesa per a adquirir un bé que codiciem.

L'estalvi financer ben invertit pot proporcionar un interès que ajuda a mantenir el valor de lo estalviat durant un temps. Aquest interè sol variar en funció del risc i de l'interès oficial que marquen els bancs centrals. Un risc baix o nul implica que s'apropi més a aquest últim. Un risc més elevat pot proporcionar major interès, tot i que també existeix el perill de poder perdre part de lo estalviat.

El que queda fora de tot dubte és que l'estalvi és important per a tota familia i individu. Decidir en quina cistella es ponen els ous ja depèn de les circumstàncies. L'estalvi financer és una fórmula que abasta moltes a la vegada.